Nieuws

Laatste nieuws

Direct te huurwoningen: inschrijving verplicht en niet meer voor sociale huurwoningen

19-08-2022

Vanaf 1 september 2022 is het verplicht om een inschrijving te hebben om te kunnen reageren op een direct te huurwoning. Dit wordt ook wel ‘eerste reageerder’ genoemd. Daarnaast worden direct te huurwoningen vanaf 1 september alleen gebruikt voor woningen met een huur vanaf €763,48 (vrije sectorwoningen) en niet meer voor sociale huurwoningen.

Bij een direct te huurwoning kijkt het systeem naar wie er als eerst op de woning heeft gereageerd. De kandidatenlijst wordt opgesteld aan de hand van wanneer de reactie geplaatst is. Er wordt hierbij niet gekeken naar de inschrijfduur. Dit is ideaal voor woningzoekenden met een korte inschrijfduur. Zij komen op deze manier (mogelijk) sneller aan een woning.

Veranderingen vanaf 1 september

Inschrijving verplicht voor direct te huurwoningen

Een inschrijving voor direct te huurwoningen is verplicht. Zo krijgen alle woningzoekenden de kans om even snel op de woning te kunnen reageren zonder eerst een kort formulier met gegevens in te moeten vullen.

Alleen voor vrije sectorwoningen

Alleen woningen in de vrije sector (met een kale huurprijs vanaf €763,48) worden geadverteerd via direct te huur. Dat komt omdat de regelgeving geen reden geeft om sociale huurwoningen op die manier te adverteren.

Sociale huurwoningen (met een kale huurprijs tot €763,47) worden geadverteerd via het normale aanbodmodel, waarbij de inschrijfduur leidend is, of via het lotingmodel. Bij dit model selecteert het systeem willekeurig de volgorde van de kandidatenlijst. Ook hierbij is de inschrijfduur niet belangrijk.

Laatste nieuws

Vraag aan Woonnet Haaglanden

Heeft u een specifieke vraag over de werking van deze website of over de spelregels? En kunt u het antwoord op uw vraag niet op de website vinden? Vul het contactformulier in en we reageren op uw bericht binnen 3 werkdagen.

Naar het contactformulier

WoonnetPlus

Heeft u een verhuiswens en woont u in een grote (of schaarse) woning. Wij gaan graag met u in gesprek en denken met u mee over de verhuismogelijkheden. Allemaal gericht op uw persoonlijke wensen en situatie.

Vraag naar de voorwaarden om aan te melden

RKWH

Heeft u een klacht over de woonruimteverdeling? Dan kunt u een klacht indienen bij de Regionale Klachtencommissie Woonruimteverdeling Haaglanden.

Meld een klacht