Nieuws

Positieve eerste reacties op woonlastenadvies

dinsdag 24 november 2015

Het is een tijd waarin veel huren stijgen. Dan is het belangrijk om woningzoekenden te helpen met de vraag of zij een bepaald huis wel of niet kunnen betalen. Zodat zij geen geldproblemen krijgen. 


Vanuit die gedachte begonnen de woningcorporaties in de regio afgelopen juni met een ‘woonlastentool’ op Woonnet-Haaglanden. Verreweg de meeste gebruikers zijn er blij mee, blijkt uit een eerste enquête onder een groep van bijna duizend mensen. 


Voorheen zag je op deze website alleen de huurprijs van een woning. Informatie over de energielasten (gas, water en elektriciteit) ontbrak nog. Nu wordt dit wel getoond. Daarnaast wordt er ook inzicht gegeven over de huurtoeslag. Met behulp van de energielasten en de huurtoeslag kunnen woningzoekenden beter beoordelen of de woning binnen de mogelijkheden ligt. 


De Woonlasten op Woonnet-Haaglanden, worden in bijna iedere advertentie getoond. Met behulp van het Nibud wordt er een advies berekend: rood (te hoge woonlasten) of groen (die kun je betalen). 


Woningzoekenden vinden de tool interessant (92 procent) en ook duidelijk (94 procent), zo blijkt uit de enquête. “Maar wij wilden natuurlijk graag weten of het advies  ook echt gebruikt en serieus genomen wordt”, vertelt Ruben Henderiks beleidsmedewerker van SVH die verantwoordelijk is voor het project. “En dat blijkt gelukkig het geval. Een groot deel kijkt nu al bij het vergelijken van woningen (89%) naar de woonlasten. Op de vraag of dit advies van doorslaggevende waarde is bij het wel of niet reageren op een woning, antwoordt 68 procent ‘ja’.” 


Het advies is gebaseerd op een schatting. Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen op de regel. Zo bestaan er verschillen in het uitgavenpatroon van de woningzoekenden. Eén van de respondenten geeft aan dat hij zo weinig geld uitgeeft, dat hij ondanks een ‘rode uitkomst’ een bepaalde huur wél kan betalen. “Die afweging kunnen woningzoekenden gelukkig zelf nog  gewoon maken”.

Terug naar overzicht